DE KUNST VAN KRISTAL

Natuurlijke luxe of luxueuze natuur? Kristal is een stukje meesterlijke magie dat de vier natuurlijke elementen harmonieus samenbrengt: aarde (grondstof zand), lucht (blazen), vuur (smeltoven) en water (afkoelen). Elk product is uniek, mondgeblazen en met de hand geslepen en afgewerkt. Kortom, een artisanale kunst die Val Saint Lambert al bijna 200 jaar koestert.

Het zuivere kristal van Val Saint Lambert staat gekend als één van de meest heldere ter wereld. Alles begint bij een uitgekiende productsamenstelling – een mengeling van zand, loodmenie, kalium en soda. Door de grondstoffen te verhitten op 1.400°C, smelten ze samen tot een stroperige massa. Met een blaaspijp haalt de glasblazer een ‘post’ vloeibaar glas uit de oven die hij tot een bel blaast – in de vrije ruimte of met de hulp van een mal. Glasblazen is één van de oudste technieken in de glaskunst, bij Val Saint Lambert doorgegeven van vader op zoon, van zoon op kleinzoon.

Als de vorm vastligt, wordt het kristal op een rollend tapijt geplaatst. In de afkoeltunnel kunnen de spanningen in het glas – ontstaan door het vormen en weer opwarmen – dan geleidelijk verdwijnen. Op de ‘koude afdeling’ komt het kristal vervolgens in handen van de slijper. Door te slijpen en polijsten krijgt het kristal zijn unieke karakter, transparantie en schittering. Ook de afwerking – graveren, etsen, zandstralen, emailleren… – bepaalt mee het uiteindelijke ka-rakter. Een uniek stukje kristalkunst, getekend Val Saint Lambert.

Kleuren & technieken – Kristal creëren is spelen met licht. De verschillende kleuren staan telkens voor een andere sfeer en eigenheid. Het karaktervolle kleurenspectrum van Val Saint Lambert omvat kobaltblauw, saffierblauw, markiesblauw, petroleumblauw, groen, Chi-nees groen, Japans geel, roze, amethist, fuchsia, violet, ochtendrood, kwarts en zwart. Daar-naast bepalen de gespecialiseerde slijptechnieken mee de specifieke lichtinval en look: van diamant, ster, kruis, festoen, vlet, zoutkorrel, palmblad, parel, amandel, olijf, bol, bamboe tot schuin geslepen…