Tijdslijn

1826

De eerste oven van de kristalfabriek wordt aangestoken. Verreries et Etablissements du Val Saint Lambert, onder leiding van de chemicus François Kemlin en polytechnicus Auguste Lelièvre, is de eerste (en tot vandaag enige) Belgische kristalproducent.

De site van Val Saint Lambert, 1826

De site van Val Saint Lambert, 1826

1841

In Brussel, op de tentoonstelling van industriële Belgische producten, krijgt Val Saint Lambert een gouden medaille voor zijn zuiver, verfijnd en gekleurd kristal.

1894

Ook op de wereldtentoonstelling in Antwerpen valt Val Saint Lambert op. Voor de eerste keer worden kristallen creaties met geometrische motieven voorgesteld. Het enthousiasme en succes is enorm. De ingenieuze slijpkunst, gekenmerkt door complexe geometrische patronen over het hele oppervlak, zal Val Saint Lambert doen uitgroeien tot een wereldmerk.

1894

Met 2,25 meter, 200 kilo en 82 kristallen delen is de ‘Vaas van de Negen Provincies’ een technisch huzarenstuk. Een team van dertig personen heeft er ruim 2.000 uren aan gewerkt.

De geometrische motieven van Val Saint Lambert

De geometrische motieven van Val Saint Lambert

1900

Eind 19e, begin 20e eeuw kent Val Saint Lambert een absolute glorietijd. Ruim driekwart van de productie wordt geëxporteerd, met de Russische tsaren als belangrijke klanten.

Wereldtentoonstelling

Wereldtentoonstelling

1900 - 1925

Zonder meer monumentale referenties zijn de twee kristalluchters in de hal van het maharadja-paleis Gwalior in India: 3,5 ton en 13 meter hoog – ’s werelds grootste kristalluch-ters. De legende wil dat de architect de stevigheid van het plafond liet testen door tien olifan-ten naar de eerste verdieping te brengen.

Het depot Val Saint Lambert te Bombay India

Het depot Val Saint Lambert te Bombay India

1901

De Brusselse goudsmid, beeldhouwer en ontwerper Philippe Wolfers laat art nouveau en kristal versmelten. Absolute blikvanger is de vaas ‘Crépuscule’ met een vleermuis in meerdere lagen kristal.

Philippe Wolfers

Philippe Wolfers

Art nouveau vaas

Art nouveau vaas

1908

Val Saint Lambert introduceert het dubbel gekleurde en geslepen kristal – een innovatie waarmee het Belgische kristal vandaag nog altijd wereldfaam geniet.

Gekleurd en geslepen dubbelkristal

Gekleurd en geslepen dubbelkristal

1914 - 1918

WO I legt de kristalfabriek vier jaar stil. Meteen na de oorlog kunnen de ovens terug opgestart worden, maar een belangrijke markt is verloren gegaan met het einde van het Russische Tsarenrijk.

1926

Val Saint Lambert viert zijn 100-jarig bestaan. De kristalfabrieken, met ruim 5.000 medewerkers, winnen opnieuw terrein met innovatieve collecties in art deco.

1930

Met een exportmarkt die 90% van de omzet vertegenwoordigt, treft de wereldcrisis Val Saint Lambert zwaar.

1945

De bombardementen van WO II verwoesten de kristalfabriek en brengen structurele financiële problemen mee.

1950

Kristal wordt naast een luxeproduct ook steeds meer een functioneel product.

1970 - 1980

Val Saint Lambert werkt intenser samen met externe ontwerpers: Samuel Herman, Yann Zoritchac, Borek Sipek, Philippe Starck, Frans Van Praet, Martin Szekely…

1992

Frans Van Praet ontwerpt het legendarische Sevilla-zitje uit kristal voor het Belgische paviljoen op de wereldtentoonstelling in Spanje.

2008

De familie Onclin neemt Val Saint Lambert over om het merk opnieuw op de kaart te zetten.

2010

Met een nieuwe identiteit verrast Val Saint Lambert op de interieurbeurs Maison&Objet in Parijs. Een jonger imago als eerste stap naar een wereldwijde comeback…